Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Într-o declarație din data de 25 septembrie a acestui an, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o modificare aparent semnificativă a doctrinei militare nucleare a Rusiei. Putin a dezvăluit că Moscova ar considera orice „agresiune” a unui stat non-nuclear – susținut de o putere nucleară – ca un „atac comun” asupra Rusiei.

Mesajul lui Putin către Occident este simplu: „Dacă ajuți Ucraina militar, poți deveni ținta Moscovei”.

  • Putin a mai precizat că noua doctrină va „stabili în mod clar condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare”.
  • El a avertizat că o astfel de posibilitate va fi luată în considerare odată ce Moscova va primi „informații fiabile” despre lansarea armelor peste granițele Rusiei.
  • În același timp, „Țarul” a avertizat că schimbările viitoare înseamnă că Moscova „își rezervă dreptul” de a folosi arme nucleare nu numai în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei, ci și a Belarusului.

Anunțul recent al lui Putin nu schimbă, totuși, principiile-cheie ale poziției Rusiei. Schimbările aduse doctrinei militare a Rusiei sunt mai mult o operațiune psihologică a Kremlinului, la fel ca și numeroasele sale încercări anterioare de a intimida aliații Kievului cu arme nucleare, consideră Andreas Umland,  analist la Centrul Stockholm pentru Studii Est-Europene (SCEEUS) la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale (UI).

Andreas Umland: „Schimbările aduse doctrinei militare a Rusiei sunt mai mult o operațiune psihologică a Kremlinului” | Foto – Profimedia Images

„Ca și până acum, Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii Ucrainei”

Ca și până acum, continuă Andreas Umland  – într-o analiză publicată de The Moscow Times – Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii străini ai Ucrainei și să- determine să nu continue și să-și extindă ajutorul militar oferit Kievului.

Ar trebui, totuși, să punem în perspectivă declarația lui Putin. Documentele oficiale rusești – fie că sunt legi, doctrine, tratate sau alte texte guvernamentale – au puțină semnificație într-o țară fără stat de drept și în care statul se comportă în mod arbitrar.

În afacerile externe și interne, Kremlinul ia decizii mai degrabă bazate pe preferințe politice decât pe acte juridice care pot fi, întotdeauna, adaptate sau modificate ad-hoc.

Noile anunțuri ale lui Putin, precum și alte amenințări ale lui și ale anturajului său, sunt legate de dezbateri strategice de actualitate din Occident. O discuție critică se referă la întrebarea dacă Occidentul va furniza Ucrainei arme aeriene mai multe și mai bune, inclusiv racheta de croazieră germană Taurus, extrem de eficientă.

O altă dezbatere este legată de permisiunea ca Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei. Acest lucru pare să deranjeze cel mai mult Kremlinul”, notează analistul.

Andreas Umland: „Moscova vrea să-i sperie pe susținătorii străini ai Ucrainei”  | Foto – Profimedia Images

„Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare”

Cu toate acestea, aceste probleme trebuie privite în contextul lor istoric, explică Andreas Umland. Acesta amintește că Ucraina a atacat, de peste doi ani, ținte militare rusești în teritoriile ucrainene ocupate Crimeea, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Aceste cinci regiuni sunt, după anexările ilegale, dar oficiale ale Rusiei, din 2014 și 2022, teritoriu al statului rus, conform Constituției modificate a țării. 

  • Recent, Ucraina a atacat și numeroase ținte militare și industriale pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. O dronă a zburat chiar în Kremlin.
  • În mod impresionant, Ucraina a reușit să obțină rezultate palpabile și să distrugă depozite mari de muniții și fabrici de prelucrare a petrolului în adâncul Rusiei.

Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare, ca răspuns la atacurile străine efectuate doar cu arme convenționale. Loviturile masive și intruziunile Ucrainei asupra teritoriului statului rus, atât ilegitim, cât și legitim, începând cu 2022, ar fi putut fi interpretate, de către Kremlin, ca un motiv pentru ca Moscova să riposteze cu arme de distrugere în masă.

Din anul 2010, doctrina militară a Rusiei i-a permis să facă acest lucru în cazurile de agresiune împotriva Rusiei cu folosirea armelor convenționale când însăși existența statului este amenințată.

Această particularitate a doctrinei nucleare a Rusiei care permite utilizarea armelor atomice ca răspuns la atacurile cu armele convenționale a fost reafirmată în 2020, în «Fundamentul politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare»”, mai scrie Andreas Umland.

Doctrina militară rusă actuală permite deja Moscovei să folosească arme nucleare. | Foto – Profimedia Images

„Anunțurile orale sau scrise privind utilizarea acestor arme nu sunt previzualizări ale acțiunilor autentice”

Cu toate acestea, Rusia lui Putin nu a utilizat arme nucleare. Andreas Umland  este de părere că acest lucru se datorează faptului că anunțurile orale sau scrise privind utilizarea acestor arme nu sunt previzualizări ale acțiunilor autentice.

Ele fac parte dintr-o operațiune de război psihologic nemilos, pentru a submina autoapărarea Ucrainei. Modificările recente ale doctrinei militare ruse fac parte din acest joc internațional de relații publice.

Decizia Moscovei de a folosi arme nucleare ar fi ghidată mai puțin de doctrina oficială și mult mai mult de considerații politice de putere. Dacă Kremlinul crede că folosirea armelor de distrugere în masă i-ar crește puterea, va face acest lucru.

O astfel de acțiune ar fi putut avea loc mai devreme și s-ar putea întâmpla în viitor, indiferent de formularea precisă a doctrinei oficiale a Rusiei. Utilitatea politică, mai degrabă decât legalitatea oficială și considerația strategică, mai degrabă decât obligația doctrinară vor face ca Kremlinul să se miște într-o direcție sau alta.

  • Aceasta înseamnă că este puțin probabil ca Rusia să atace un stat membru NATO, atâta timp cât Moscova crede în seriozitatea angajamentului de apărare reciprocă al alianței.
  • Înseamnă, de asemenea, că statele occidentale și alte state interesate să evite utilizarea de către Rusia a armelor de distrugere în masă în Ucraina ar trebui să se asigure că Kremlinul nu crede că poate scăpa nepedepsit penttru asta.
  • Astfel, toate guvernele din întreaga lume interesate să prevină escaladarea nucleară în Europa de Est ar trebui să adopte o poziție publică.

Aceste guverne trebuie să explice Kremlinului că escaladarea nucleară va avea consecințe grave pentru Rusia și conducerea acesteia.

Putin amenință încă o dată omenirea că, dacă o țară rezistă războiului convențional de expansiune și anihilare al Rusiei, Moscova va recurge la arme nucleare. Toți cei care nu sunt de acord și doresc ca un astfel de scenariu să nu fie niciodată realizat trebuie să dea Kremlinului un «Nu!» clar și puternic”, încheie analistul Andreas Umland.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

Import/export în interesul Moscovei, pe filiera țărilor terțe UE: „Occidentul, nepregătit pentru un EMBARGO comercial menținut cu forța militară”

În plin război, PETROLUL rusesc tranzitează Ucraina, iar Rusia lui Putin primește o „perfuzie” de 12 mld. € anual. „Nu există o explicație rațională”

Un adolescent rus s-a trezit cu FSB-ul la ușă. „La începutul adolescenței, îmi plăcea de Putin” / „Mai bine bați pe cineva decât să faci asta”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Legea ar putea fi schimbată după cazul tragic a lui Andrei, băiatul mort cu zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Mașinile interzise în România. Restricție la dreptul de circulație din 17 noiembrie, ora 07:00
Vremea vine cu alte mari surprize. Nici meteorologii nu se mai așteptau
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apară Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai părerea și...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Relicve enigmatice din Egiptul Antic au fost găsite într-o cameră ascunsă la 14 metri adâncime